Veel voorkomende vragen


Wat is de verwachte levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen bevatten weinig bewegende delen en zijn zeer stevig. Een zonnepaneel bestaat uit roestvrij staal, isolatie en plexiglas. Zo zijn ze beschermd tegen hagel of storm. Hierdoor blijven je zonnepanelen zeker een tiental jaren werken zonder problemen. 

 

Een vraag die wij vaak krijgen: 'hoe lang blijft mijn zonnepaneel werken?'. Begrijpelijk, als je investeert weet je graag of het die investering waard blijft en hoe lang ze rendabel blijft. De levensduur van onze zonnepanelen schatten wij op minimum 25 jaar en vereist weinig tot geen onderhoud.

 

Elk jaar verlies je een klein beetje rendement, maar dat is vrij miniem. De grootste invloed op dit verlies is UV-licht. In onze regio kan je rekenen op een maximaal rendementsverlies van 0.5% per jaar, al is dit in vele gevallen veel lager. Zonnepanelen zijn dus een eenmalige grote investering waar je nog jaren van kan genieten.


Hoe reinig ik mijn zonnepanelen?

Je kan zonnepanelen op verschillende manieren reinigen, zelf of door een gespecialiseerde firma. Vaak kan je het niet zelf doordat het te risicovol is om het dak te beklimmen zonder uitrusting. Je zonnepanelen worden vuil door fijn stof, vogeluitwerpselen, mos, zand, ...

 

Zorg voor het juiste materiaal als je je aan het poetsen waagt. Zonnepanelen reinig je best met water en een zachte borstel, bij voorkeur gemaakt uit nylon. Die maken geen krassen. Het gebruik van zeep is niet nodig. Gebruik osmosewater, puur water dat geen resten bevat zodat het geen strepen achterlaat. Reinig je zonnepanelen nooit met een hogedrukreiniger.

 

Is elk jaar nodig? In principe niet. Maar als je merkt dat het nodig is omwille van rendementsverlies dan plan je best een poetsbeurt.


Kunnen zonnepanelen op de grond geïnstalleerd worden?

Als je over de nodige oppervlakte beschikt, kan dit perfect. Zeker als het gaat over een ongebruikt terrein of bijvoorbeeld braakliggende grond. Het is belangrijk dat het de grond geen tot weinig schaduw krijgt.

 

Meestal zijn zulke installaties iets duurder dan de traditionele manier omdat ze hellend geplaatst moeten worden en ook fundering nodig heeft om stevig vast te zitten. Er is een ook stedenbouwkundige vergunning nodig als je deze optie overweegt. Er zijn twee voordelen: zonnepanelen op de grond kan je gemakkelijk reinigen en onderhouden én je kan ze bijna perfect georiënteerd installeren.


Zijn zonnepanelen bestand tegen zeer slechte weersomstandigheden?

Ja. Je zonnepanelen kunnen heel wat hebben. Ze zijn bijvoorbeeld bestand tegen zeer zware hagel. Een zonnepaneel wordt bedekt met een laag acrylaat of gehard glas. Dat is licht en transparant maar ook zeer stevig.

 

De nieuwste zonnepanelen werden getest op hagelbollen met een diameter van 80 millimeter die werden afgevuurd aan 140 kilometer per uur. Dat staat gelijk aan hagelstormen die nooit voorkomen in West-Europa. Door deze resistente laag kunnen je zonnepanelen tegen zowel vrieskou als een hittegolf!  


Kan ik mijn zwembad verwarmen met zonnepanelen?

Dat kan zeker! Je kan het vergelijken met een elektrische boiler die het water verwarmt dat in het zwembad wordt gepompt. Zijn zonnepanelen een goed alternatief? Eigenlijk niet. De kostprijs is té hoog, water elektrisch verwarmen is één van de duurste opties. Een zonneboiler is een veel slimmere oplossing.


Wat is de beste hellingsgraad voor zonnepanelen?

Idealiter zet je je zonnepanelen loodrecht tegenover de zon. Dat kan natuurlijk niet, aangezien de positie van de zon verschilt naargelang de periode van de dag, het seizoen, ... En natuurlijk staan zonnepanelen meestal op een dak.

 

Het meeste rendement halen zonnepanelen in de zomer, want dan schijnt de zon het meest. De beste periode is meestal rond de middag en in de namiddag, dan heeft de zon een optimale positie. Tijdens de zomer staat de zon op gemiddeld 50 graden, in de winter op 20 graden. Het is dus steeds belangrijk voor ons om een gulden middenweg te zoeken. Een hellingsgraad van 36 tot 38 graden is perfect voor een maximaal rendement. Het is altijd belangrijk om ook de windrichting in rekening te houden! Een zuidelijke installatie is het best.